Hoop Nieuws

Meer kinderen genezen van leukemie door therapie op maat

By juni 9, 2016No Comments

 

Bloed vergelijking leukemieKinderen met acute lymfatische leukemie (ALL), de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen, hebben een veel betere genezingskans als de 2 jaar durende chemotherapie wordt aangepast op de reactie na de eerste kuren.   Dit blijkt uit een onderzoek van de ALL-10 studie groep, uitgevoerd door Nederlandse kinderoncologen verenigd in de SKION, onder leiding van prof. dr. Rob Pieters van het Prinses Máxima Centrum. Het wetenschappelijke artikel over dit onderzoek is vandaag gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.

Tussen 2004 en 2012 werden in Nederland bijna 800 kinderen met ALL behandeld. Dankzij de nieuwe therapie is inmiddels een 5-jaars ziektevrije overleving bereikt van 87%. Voor sommige kinderen werd de therapie verzwaard en voor andere kinderen juist verlicht.

Therapie op maat

LeukemieNieuw is dat de behandeling met chemotherapie, die in totaal 2 jaar duurt bij kinderen met ALL, op maat wordt aangepast. Dit gebeurt op basis van de reactie op de eerste 2 kuren. Via een nieuw ontwikkelde test wordt na iedere kuur gekeken hoeveel leukemiecellen nog aanwezig zijn, de zogenaamde minimale rest ziekte (MRD). Op basis van deze test worden de patiënten in drie groepen met een eigen therapie ingedeeld:

Groep 1: Kinderen met een hele goede reactie in de eerste 3 maanden. Zij krijgen vervolgens een minder zware therapie. Dat blijkt prima te werken: ze behouden dezelfde uitstekende genezingskans met minder bijwerkingen.

Groep 2: Kinderen met een slechte reactie in de eerste 3 maanden: voor hen is de therapie verzwaard en geïntensiveerd. Dat leidt tot een sterke stijging van de  genezingskans ten opzichte van voorheen.

Groep 3. Bij kinderen met gemiddelde reactie is de therapie ook verzwaard. Ook bij deze groep betekent dit een hogere overleving.

Nieuw behandelschema

Op basis van de behaalde resultaten is in 2012 landelijk gestart met een nieuw behandelschema voor kinderen met ALL, protocol ALL-11. De therapie wordt nu nog toegepast in 7 verschillende centra. Vanaf 2018 gebeurt dit centraal in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie te Utrecht.

Bron: Website www.prinsesmaximacentrum.nl

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.